Irska

Kako je prošla večer Irske?

Ljeto je završilo i mjesec rujan idealan je za ponovni susret na večerima putovanja. O Irskoj smo slušali, 12.09. na istom mjestu u Travel & techonology HUB-u Gacka 16. Ovaj put Irsku su nam prezentirali Rujana Lukač, naša osnivačica i organizatorica koje je u srpnju posjetila Irsku i uživo smo iz Dublina uključili Maju i Dubravku, koje žive i rade u Dublinu. Svoju perspektivu Dublina za vrijeme Svetog Patrika, svjestki poznatog Saint Patrick’s daya s nama je podijelila i Aleksandra čiji je sin zagrebačku adresu zamijenio s onom u Dublinu pa joj je posjet Irskoj bio još od posebnijeg značenje.
Čuti o Irskoj s druge strane, a ne samo kao turističkoj destinaciji najbolje smo saznali iz prve ruke što su nam vjerno, iskreno i s puno fotografija najbolje opisale 4 gošće.

“Direktnim letom Croatia Airlines možete se opustiti do slijetanja u Dublin. Naša je avantura počela već samim dolaskom i susretom s rođakom Petrom koji živi preko 10 godina u Irskoj i koji je bio najbolji i najdraži odabir za upoznavanje Dublina i sve o ovom gradu mladih koji je iznenađujući svojom ponudom i opuštenošću. Dalje smo svoje putovanje nastavili iznajmljenim autom po poznatom “Ring Of Kerry” kružnom rutom jednog dijela Irske gdje možete uživati u nevjerojatnim pogledima i posjetiti jedne od najimpozantnijih klifova koji su mnogima poslužili i kao scene u filmu, među njima impresivni “CLiffs of Moher” prikazan u Harryu Potteru. Voziti se po lijevoj strani uz stalna upozorenja “keep left” bio je itekako izazov i trebalo nam je neko vrijeme da se naviknemo na kompletno promet i navike vozača ovdje. Vrijeme nas je služilo savršeno i netipično za ljetne mjesece gdje nije rijetkost da se nosi kišobran, da puše jak vjetar i da se nosi jakna jer ovdje je bilo toplih 30 stupnjeva i svi su izašli na ulice da uživaju u svakoj zraki sunca i bar jednoj pivi. Ostalo je još puno toga za vidjeti i svakako ćemo o tome drugi put kada se vratimo iz Irske”. Rujana Lukač

Dubravka nam je prenjele svoje prve dojmove, a i o životu u Irskoj pisala je i objavljivala mnoge tekstove. “Na najvećem hrvatskom otoku, Irskoj, trenutno po statistikama ima oko 20 000 Hrvata. Daleko od toga da se svi poznajemo, ali zahvaljujući modernom networkingu nismo ni tako daleko. Međusobno si pomažemo savjetima, kritikama, u nedostatku neke ozbiljnije iseljeničke zajednice visimo po facebooku i komentiramo. Vremena su se promijenila od kad su prvi gastarbajteri napustili Hrvatsku.Poznajem jako puno Hrvata u Irskoj i poput mene, nitko nije otišao zato jer mu je kod kuće bilo lijepo. Neki su iselili zato jer su htjeli konačno imati karijeru koju u Hrvatskoj nisu mogli ostvariti jer je uvijek bio bratić od šefa koji je preko veze dobio bolje radno mjesto. Neki su otišli privremeno da bi platili legalizaciju kuće, neki da bi riješili dugove, a neki zato jer su posudili zadnju kunu i otišli jer doslovno nisu imali od čega živjeti. Priče se razlikuju, nijedna nije ista.” Planirate li put Irske, Dubravkin kontakt možete potražiti na njenom portalu.

Maja, uživo Skypeom i Aleksandra svojim doživaljem kroz fotografije također su ispričale s nama zanimljive dojmove i razloge plus za posjetiti smaragdni otok koji nije uopće daleko.

Na kraju večeri izvučeno je dvoje sretnika koji su osvojili povratnu kartu Zagreb-Dublin- Zagreb.
Hvala Croatia Airlines što prati i daje podršku večerima putovanja i na ovaj način.

Vjerujem da smo goste inspirirali i motivirali nakon Travelloungea da posjete Irsku na vikend, tjedan ili da razmisle o tome je li Irska zemlja u kojoj bi možda i ostali.

Sve slike možete pogledati u galeriji, a biti će nam drago da nas pratite i dalje u našim putovanjima svijeto,.
Sljedeći Travellounge je 26.09.na temu Poljske. Vidimo se!

Slike  večeri putovanja možete pogledati u galeriji slika:

Podijeli s prijateljima