Etiopija

Kako je prošla večer Etiopije?

O Etiopiji smo slušali i gledali 13.6., na istom mjestu u Travel HUB-u Gacka 16 Ovaj put za glavnu gošću pozvali smo Ivu Znaor, Riječanku koja je provela 3 mjeseca u Africi.Iva se i profesionalno bavi fotografijom pa smo uživali u izložbi portreta različitih plemena, prirode i zanimljivosti ove sve popularnije zemlje crnog kontinenta.

Iva je posjetila Afriku prvi put 2014.godine i znala je da će uskoro i vratiti. Za ponovni odlazak izabrala je volontiranje koje joj je bio kaže najljepši period života.
Nakon volontiranja u Tanzanija zaputila se drugi put u Etiopiju, u dolinu rijeke Omo. Na tom izoliranom dijelu žive pripadnici raznih plemena Mursi, Karo, Hamar i Dassanech pleme. Svako je pleme tamo posebno, različito i prepoznatljivo na svoj način i tako već tisućama godina. Oni nemaju pojam vremena, nemaju nikakve moderne tehnologije, žene i dalje žive odvojeno od muškaraca i brinu o djeci, muškarci idu u lov ili čuvaju stoku, nevjerojatno danas u 2018. da imamo prilike ćuti ovakve priče od Ive koja je imala ovakvu rijetku priliku vidjeti uživo život na ovaj način. Onaj iskonski život, daleke, crne Afrike,

Neke od trenutaka koje Iva posebno pamti su neobične anegdotes s plemenima. Prva je takva-kava na plemenski način! Ovdje se radi o kavi pripremljenoj na tradicionalan način iz drvenih posuda. To je kava ne od zrna već od ljuski jer zrna kave njima su preskupa. NJihova gostoljubivost je bila nevjerojatna iako sam okus kave daleko je od onoga na koji smo mi naviknuli. Prisustovala sam i ceremoniji bičevanja žena. Ceremonije se u Hamar plemenu održavaju tek nekoliko puta godišnje, pa se smatram zaista sretnom jer sam imala priliku svjedočiti tome.Žene se okupljaju na jednom mjestu i plešu, pjevaju. Zatim traže da budu bičevane od strane muškarca. Tim činom pokazuju ljubav i poštovanje muškarcu, a sami ožiljci koji često budu duboki i veliki, predstavljaju im ljepotu i snagu. Za naše pojmove ljepote, neopisivo.Afriku trebate doživjeti na ovakav način, daleko od horde turista i nepovoljnih turističkih aranžmana.

Vjerujem da smo goste inspirirali i motivirali nakon Travelloungea da posjete Etiopiju. I da je to jedna od rijetkih zemalja koja je sačuvala plemenske običaje, kulturu, izgled kao rijetko koja.

“Afrika te mnogo nauči o sebi samome, tako daleko od doma shvatimo kakvi smo, na što smo sve spremni”!

Sve slike možete pogledati u galeriji, a biti će nam drago da nas pratite i dalje u našim putovanjima svijeto,.
Sljedeći Travellounge je u rujnu na temu Irske. Vidimo se!

Slike  večeri putovanja možete pogledati u galeriji slika:

Podijeli s prijateljima